Oscarsgalan

Jag kanske inte kommer i närheten av glammet på galan, det är jag för trött för. Men jag har det bekvämt iaf.

The spoon theory

Det finns en så kallad spoon theory som man kan implementera på kroniska sjukdomar. Den innebär i stort att man har ett visst antal skedar per dag, oftast tolv. Varje sak du gör under dagen kostar ett visst antal skedar. Se illustration nedan här sen. Men jag tänkte förklara lite hur jag tänker med det här först.
Jag gillar inte att man ska använda sig av en mall för hur mycket man klarar av. Jag skulle ALDRIG låta den här teorin styra min vardag och mitt liv, jag skulle aldrig gå och tänka "åh nej, nu har jag ju använt mer spoons än jag borde, shit nu ligger jag efter!" 
Som bilden nedan visar så kan man ju självfallet 'låna' skedar från nästa dag etc, men jag tänker då att det säkert finns många som väljer att leva efter den här, och då håller räkning på hur många skedar man ligger efter, hur många man lånat från andra dagar... Och att det då blir en negativ spiral av det hela.
Men. Som sagt. Jag tycker ändå det är ett bra sätt att räkna och få en att tänka efter. Och få andra som inte lider av någon kronisk värk, att förstå att även om det inte syns att man är sjuk, så kan man ta ut sig extremt ändå.

I mitt förra inlägg skrev jag om mitt nya hittepå med epilator. Jag klarade ju bara underbenen för sen sa kroppen ifrån.
Jag hade redan innan jag började överskridit mina spoons med råge.
För det första tog jag mig inte upp på morgonen. Istället för en enkel en-skeds-morgon gick det nog åt två eller tre. Köra bil till jobbet. Jobba hela dagen och ha massa att göra. Stress. Tidspressat schema då jag skulle hem, och på vägen handla och hämta paket, det var väl inga problem så. Men det tar på krafterna. Och när jag väl kom hem kom jag på att jag glömt köpa kattmat som jag var tvungen att ha. Bara att kasta i sig min kebabtallrik (eftersom jag inte skulle hinna laga mat) och sen kasta sig iväg till affären igen innan den stängde. Väl hemma igen var det packa upp varor och sen göra iordning saker för Partylite. Ska iväg och ha party idag i Dorotea igen. Klockan var då nio ca. Och då tog jag tag i det där epilerandet. Kroppen sa ifrån redan vid första benet, men jag kunde ju inte bara göra ena. 
Efter det var jag körd. Satt i soffan och skrev inlägget om epileringen och ögonen gick i kors. 
Ett tydligt tecken på att man använt sina spoons för dagen.

Men. Som sagt. Inget jag lever efter, men har lite i åtanke när jag gör saker. Vissa dagar är att gå upp på morgonen samt att duscha, en dagsförbrukning. We all have those days sometimes.

Idag provade jag något nytt

Är det bara jag som är sjukt lat på vintern när det kommer till att raka benen? Det kan ta flera veckor eller tom månader innan jag kommer på att det nog vore bra. Jag vill spendera så kort tid som möjligt i duschen för jag tycker det blir för kallt. Och sen iofs att jag inte har tid är väl kanske en bidragande faktor. Genom åren har jag provat alla möjliga hårborttagningsvarianter men alltid fallit tillbaka till rakhyveln. Den funkar bäst. 
Men så finns det EN sak jag aldrig provat, och tidigare lovat mig själv att aldrig utsätta mig för. Epilator. Ja ni märker var det här är på väg va? 
Jag är med i Buzzador, en tjänst där man kvalificeras för olika kampanjer. Man kan få saker gratis och ska "buzza" om dem till vänner och bekanta samt i sociala medier. Eller så kan man få köpa en produkt till lägre pris och prova under en tid och sen recensera den. 
Gissa vem som blev inbjuden till en sån kampanj för en epilator en kväll när kroppen var åt helvete, allting störde, speciellt håret på benen man inte orkat göra nåt åt, och man låg vaken på natten och inte gjorde nånting? Mm just det. Jag. Guilty as charged. Så man kan väl säga att jag köpte den där epilatorn.
Idag fick jag den. En Braun Silk-epil 7 Dual 7771 wet & dry. Jo ni. Se där ja. Var ju tvungen att testa på en gång. Tog mod till mig, bestämde mig för att köra dry först...alltså ingen rakgel eller vatten. Jag tänkte att det borde ju vara värst. 
Det var inte SÅ hemskt som jag trodde, även om det inte var skönt direkt. Jag har ju tidigare när jag har haft tråkigt suttit och noppat bort hår på underbenen, så känslan var inte helt obekant. 
Sen bestämde jag mig för att prova wet-delen på andra benet. Den består av ett munstycke/hölje med rakblad och återfuktande sånt där mojs som på gilette Venus rakblad. Och den skulle man använda rakgel till på blöta ben. Sagt och gjort. In i duschen och på med gel. Djupt andetag och testade. Ville gråta. Ville dö en sväng. Men till slut hade även det benet vant sig lite vid smärtan så det blev bättre. Dock tyckte jag det var lite knivigt i början med det där höljet med rakblad. För man ska hålla epilatorn i nittio graders vinkel ut från benet och INTE  trycka utan bara dra samtidigt som huden sträcks. 1. Det gjorde ont att bara sätta ner den mot benet utan att 'smyga' dit den. 2. Hur ska man kunna sträcka ut huden när det är gel på? Du får ju inget grepp. 
Men som sagt. Det blev lättare. Men jag tror nästan jag föredrog dry-versionen. Jag kanske ändrar mig. Vem vet. Men för att bara första gången jag ens använde en tyckte jag det gick bra. 
På söndag blir det att prova den på resten av benen,  låren. Jag gav mig efter underbenen. Det fick räcka den här gången.